NAJLEPSZE SPOSOBY NA OBNIŻENIE POZIOMU CHOLESTEROLU

Możesz zapanować nad cholesterolem, a jednocześnie jeść smaczne potrawy. Dokonywanie zmian w składnikach posiłków lub sposobach ich przyrządzenia to prosty sposób na kontrolowanie cholesterolu bez konieczności wprowadzania rewolucji w diecie lub stylu życia. Możesz też wprowadzić inne drobne zmiany.

Przejrzyj naszą listę, by sprawdzić, czy są jakieś elementy, od których możesz zacząć już dziś.

 

Wprowadzaj nowości do codziennej diety

Czy możesz jeść więcej pokarmów obniżających poziom cholesterolu?

Spożywanie produktów Benecol® ze stanolami roślinnymi, w ramach zdrowej diety, może obniżyć poziom cholesterolu LDL skuteczniej niż regularne produkty.

Dowiedz się więcej tutaj

 

Dowiedz się, które produkty spożywcze zawierają dużo tłuszczów nasyconych, i wybieraj je jak najrzadziej.

Tłuszcze nasycone znajdują się w wysokotłuszczowych produktach mlecznych (takich jak śmietana, mleko pełnotłuste, żółty ser, masło), w tłustych kawałkach mięsa oraz w gotowych daniach i ciastach.

Spożywanie tych potraw nieco rzadziej i wprowadzanie zmian – takich jak zamiana masła na Benecol® – można zacząć samodzielnie. I wciąż cieszyć podniebienie wspaniałymi potrawami.

Szybka wskazówka:

Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych: ponad 5 g / 100 g produktu

Niska zawartość tłuszczów nasyconych: 1,5 g lub mniej / 100 g produktu

Naucz się rozpoznawać ukryte tłuszcze nasycone

Nasycone tłuszcze mogą być również „ukryte” w niektórych daniach gotowych, więc sprawdzaj etykiety na opakowaniach żywności. Wybieraj takie, które charakteryzują się niższą zawartością tłuszczów nasyconych.

Małe zmiany – takie jak powyższa – pomogą Ci zbliżyć się do celu. Kobiety powinny starać się jeść nie więcej niż 20 g tłuszczów nasyconych dziennie, a mężczyźni nie więcej niż 30 g.

Spróbuj zamienić tłuszcze nasycone na tłuszcze nienasycone („dobre”).

Tłuszcze nienasycone są lepsze dla Twojego serca i znajdują się w wielu smacznych i powszechnie dostępnych produktach spożywczych. Należą do nich orzechy, nasiona i oleje roślinne (np. z oliwek, rzepaku, słonecznika) i wykonywane z nich potrawy.

Oznacza to, że możesz cieszyć się zdrowym sercem, korzystając z różnorakich składników w swojej kuchni. Orzechy i nasiona są dobrą przekąską, ale zawierają również dużo kalorii, więc staraj się nie jeść zbyt wielu naraz, jeśli zwracasz uwagę na swoją wagę.

Wybierz zdrowsze metody gotowania

Grillowanie, pieczenie, gotowanie w wodzie i na parze zawierają mniej tłuszczu niż smażenie. Można dzięki temu przygotować wyśmienity obiad z niektórymi ulubionymi potrawami, jednocześnie ograniczając tłuszcze nasycone. Możesz także gotować i piec z produktami Benecol, które są zdrowsze niż masło czy smalec.

Jedz więcej owoców, warzyw i pokarmów bogatych w błonnik

Staraj się jeść co najmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie. W ten sposób dostarczysz organizmowi błonnik i szereg witamin – a jednocześnie zachowasz różnorodność smaków i kolorów na talerzu.

Niektóre owoce i warzywa zawierają również rozpuszczalny błonnik, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Inne pokarmy zawierające rozpuszczalny błonnik to owies, fasola, groch, soczewica i ciecierzyca. Spróbuj oryginalnych połączeń!

Spróbuj produktów pełnoziarnistych!

Ludzie ze zdrowym sercem mają tendencję do jedzenia większej ilości produktów pełnoziarnistych, więc staraj się wybierać razowe i pełnoziarniste odmiany chleba, ryżu i makaronu, gdy tylko jest to możliwe.

Zobacz wszystkie porady