ZDROWE ODŻYWIANIE

Klucz do zdrowej diety to:

  • spożywanie odpowiedniej ilości jedzenia w stosunku do aktywności fizycznej
  • spożywanie zróżnicowanych produktów, aby mieć pewność, że dostarczasz organizmowi wszystkich składników odżywczych i tyle energii, ile potrzebuje.

Powinno się uwzględniać produkty spożywcze ze wszystkich głównych kategorii – węglowodany (cukry), proteiny (białka) i lipidy (tłuszcze). Będziesz też potrzebować różnych witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Oto kilka podstawowych informacji, które pozwolą Ci zacząć zdrowo się odżywiać.

Skrobia i węglowodany

Produkty bogate w skrobię, takie jak chleb, płatki śniadaniowe, ryż, makaron i ziemniaki, dają nam dużo energii. Lepiej wybrać ich wersję pełnoziarnistą niż rafinowaną (jak białe pieczywo i ryż). Produkty pełnoziarniste zawierają więcej składników odżywczych i błonnika, który uwalnia energię powoli, pomagając Ci dłużej czuć się sytym.

Jak pozyskać proteiny (czyli białka)?

Produkty spożywcze bogate w proteiny to m.in. mięso, ryby, jajka, soczewica i nabiał. Orzechy również są źródłem protein, ponadto – z umiarem – stanowią dobrą i zdrową przekąskę.

5 razy dziennie

Spróbuj jeść co najmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Mogą być świeże, mrożone, konserwowe lub świeżo wyciśnięte – czemu by więc nie spróbować przyrządzić pysznego smoothie, aby dodać nieco różnorodności do diety? Uważaj, aby nie przesadzić ze zbyt dużą liczbą owoców, ponieważ niektóre z nich zawierają duże ilości cukru.

Jedz właściwe tłuszcze

Każdy z nas potrzebuje niewielkiej ilości tłuszczów w naszej diecie, ale ważny jest rodzaj tłuszczów, jaki konsumujemy. Redukcja tłuszczów nasyconych, które można znaleźć w tłustym mięsie, pełnotłustym nabiale i ciastach, pomoże obniżyć poziom cholesterolu.

Wysokotłuszczowe produkty to takie, w których na 100 g masy przypada więcej niż 20 g tłuszczu, a niskotłuszsczowe to takie, w których przypada 1 g lub mniej na 100 g. W przypadku tłuszczów nasyconych, wysoka zawartość to 5 g i więcej na 100 g, natomiast niska zawartość to 1 g lub mniej na 100 g.

Zobacz wszystkie porady