CZY KAŻDY CHOLESTEROL JEST „ZŁY”?

Na całkowity poziom cholesterolu składa się cholesterol LDL i HDL. Ważny jest nie tylko poziom cholesterolu całkowitego, ale także relacja między poziomami cholesterolu LDL i HDL.

LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) to „zły” rodzaj cholesterolu. Jeśli we krwi jest zbyt dużo cholesterolu LDL, może on powoli gromadzić się w tętnicach, co powoduje, że stają się one węższe, przez co zwiększa się ryzyko choroby wieńcowej serca. Należy dążyć do obniżenia poziomu cholesterolu LDL poprzez zdrowe odżywianie i wprowadzanie do diety produktów Benecol® z estrami stanoli roślinnych.

HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości) to „dobry” rodzaj cholesterolu. Pomaga w usuwaniu nadmiaru cholesterolu z krwiobiegu i zwraca go do wątroby, gdzie jest rozkładany i wydalany z organizmu.

Do zapamiętania – należy dbać o to, by poziom cholesterolu LDL był niski, a poziom cholesterolu HDL wysoki.

CO TO JEST „WYSOKI” CHOLESTEROL?

Poziom cholesterolu mierzy się w jednostkach zwanych milimolami na litr krwi, skracanych w zapisie do mmol/l, lub miligrami na decylitr, w skrócie mg/dl. Zdrowi dorośli powinni utrzymywać poziom cholesterolu całkowitego poniżej 5 mmol/l, co odpowiada wartości poniżej 190 mg/dl.

Ryzyko chorób serca jest szczególnie wysokie, jeśli masz wysoki poziom cholesterolu LDL i niski poziom cholesterolu HDL.

Pamiętaj, że palenie tytoniu, wysokie ciśnienie krwi i otyłość to również czynniki ryzyka rozwoju choroby wieńcowej.

Zobacz wszystkie porady