Szybkie sosy: sos waniliowy

Z tym sosem deser będzie smakował jak nigdy. Jedna porcja zawiera 0,8 g dziennego zapotrzebowania na 1,5 - 3 g stanoli roślinnych.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 5 minut

Liczba porcji: 4

Składniki

50 g PRODUKTU BENECOL® O SMAKU MASŁA

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

300 ml mleka 2% lub mleka sojowego

2 łyżki drobnego cukru trzcinowego

1/2 ekstraktu z wanilii lub zapachu waniliowego

Sposób przygotowania:

Gotowanie

1.

Wymieszaj część mleka z mąką kukurydzianą.

2.

Wylej resztę mleka na patelnię z solidnym dnem, dodaj cukier, ekstrakt z wanilii i Benecol o smaku masła.

3.

Kiedy Benecol o smaku masła roztopi się, wlej na patelnię masę z mąki kukurydzianej rozmieszanej z mlekiem i doprowadź powoli do wrzenia, nieustannie mieszając, aż sos zgęstnieje.

Powrót do wszystkich przepisów