Szybkie sosy: biały sos

Wzmocnij smak potraw wyśmienitym białym sosem. Jedna porcja zawiera 0,4g dziennego zapotrzebowania na 1,5-3g stanoli roślinnych.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 5 minut

Liczba porcji: 4

Składniki

25g PRODUKTU BENECOL® O SMAKU MASŁA

25g mąki

300ml mleka 2% lub mleka sojowego

Przyprawy

tarty ser

posiekane zioła

posiekany szpinak

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Gotowanie

1.

Umieść na patelni Benecol o smaku masła i wsyp mąkę.

2.

Podgrzewaj przez 2 minuty, mieszając, aż zacznie skwierczeć.

3.

Zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wmieszaj mleko, dolewając małymi porcjami.

4.

Ponownie postaw patelnię na ogniu i doprowadź zawartość do wrzenia, mieszając aż zgęstnieje.

5.

Zdejmij z ognia i wymieszaj z ulubionymi przyprawami – (tartym serem, posiekanymi ziołami, posiekanym szpinakiem, gałką muszkatołową lub cukrem)

Wskazówka

Jeżeli chcesz uzyskać sos beszamelowy, przed wlaniem na patelnię dodaj do mleka (i podgrzewaj do temperatury tuz poniżej wrzenia, a następnie zaparzaj przez 15 minut) kilka łodyżek pietruszki, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.

Powrót do wszystkich przepisów