Skip to content

Szybkie sosy: biały sos

WZMOCNIJ SMAK POTRAW WYŚMIENITYM BIAŁYM SOSEM. JEDNA PORCJA ZAWIERA 0,4 G DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA 1,5-3 G STANOLI ROŚLINNYCH.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania
10 minut
Składniki
  • 25g
  • 25g
    mąki
  • 300ml
    mleka 2% lub mleka sojowego
  • Przyprawy
  • tarty ser
  • posiekane zioła
  • posiekany szpinak
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1
    łyżeczka cukru
Sposób
  1. Umieść na patelni Benecol o smaku masła i wsyp mąkę.
  2. Podgrzewaj przez 2 minuty, mieszając, aż zacznie skwierczeć.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wmieszaj mleko, dolewając małymi porcjami.
  4. Ponownie postaw patelnię na ogniu i doprowadź zawartość do wrzenia, mieszając aż zgęstnieje.
  5. Zdejmij z ognia i wymieszaj z ulubionymi przyprawami – (tartym serem, posiekanymi ziołami, posiekanym szpinakiem, gałką muszkatołową lub cukrem).
  6. Wskazówka
    Jeżeli chcesz uzyskać sos beszamelowy, przed wlaniem na patelnię dodaj do mleka (i podgrzewaj do temperatury tuż poniżej wrzenia, a następnie zaparzaj przez 15 minut) kilka łodyżek pietruszki, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.
Produkty użyte w tym przepisie

Szukaj