Smażony łosoś cajun z PIECZONYMI ziemniakami

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki

Łosoś:

700 g filetów z łososia

1 łyżka pieprzu cayenne

2 łyżki suszonej papryki

1/2 łyżki cebuli granulowanej

1/2 łyżki czosnku granulowanego

3/4 łyżki soli

szczypta suszonej bazylii

2 łyżki oleju

Tłuczone ziemniaki:

800 g wczesnych lub młodych ziemniaków

1/2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka nasion gorczycy

3/4 łyżki soli

świeży rozmaryn

Do filetów z łososia:

BENECOL® O SMAKU MASŁA

Sposób przygotowania:

PRZYGOTOWANIA

1

Wymieszaj składniki mieszanki przypraw Cajun (pieprz, papryka, czosnek, cebula, sól, bazylia).

2

Pokrój filet z łososia na cztery kawałki. Posmaruj olejem po obu stronach. Obsyp mieszanką przypraw również po obu stronach ryby i wetrzyj w powierzchnię fileta. Wstaw do lodówki na około godzinę.

Gotowanie

3

Przygotuj ziemniaki w tym czasie. Porządnie umyj i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wylej wodę i odparuj ziemniaki.

4

Do ziemniaków dodaj nasiona gorczycy i wlej połowę oleju, a następnie wymieszaj.

5

Umieść ziemniaki na blasze do pieczenia i ostrożnie je rozgnieć.

6

Posmaruj ziemniaki sokiem z cytryny, posyp solą i świeżym rozmarynem. Piecz w temperaturze 225 stopni na środkowej półce piekarnika przez 15 minut.

7

Podgrzej 1 ½ łyżki oleju na patelni. Ułóż na niej kawałki łososia i zmniejsz ogień. W zależności od grubości filetów smaż na średnim ogniu przez 5–7 minut z każdej strony.

8

Posmaruj filety z łososia Benecolem o smaku masła. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.

Powrót do wszystkich przepisów