Sałatka z serkiem tofu

Świeże i smaczne danie z serkiem tofu.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut

Składniki

Ryż:

350 ml wody

1/4 łyżki soli

130 g ryżu

Sos:

1/2 łyżki pikantnego sosu chili (sriracha)

1 łyżka wody

1½ łyżki płynnego miodu

1 łyżka octu ryżowego

Tofu:

250 g tofu

1 łyżka curry

1/2 łyżki suszonej papryki

2 łyżki ziaren sezamu

2 łyżki oleju

1 łyżka słodkiego sosu sojowego

sól

sok z limonki

świeża kolendra

Będziesz także potrzebował:

100 g pokrojonego mango

100 g pokrojonej marchewki

50 g ogórka

2 rzodkiewki

1 awokado

4 łyżki ugotowanego bobu

marynowany imbir

Sposób przygotowania:

PRZYGOTOWANIA

1

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Przygotuj sos i wymieszaj z gotowanym ryżem, odstaw do lodówki.

3

Przekrój tofu  na pół. Umieść części obok siebie na czystym ręczniku papierowym i ostrożnie zroluj.

4

Umieść deskę do krojenia na zwiniętym tofu jako dodatkowe dociążenie. Pozostaw schnące tofu pod ciężarem przez około 15 minut.

5

Następnie pokrój tofu na grube kostki.

Gotowanie

6

Podgrzej suchą patelnię i podgrzewaj tofu przez kilka minut, aż się zarumieni. Dodaj suche przyprawy i nasiona sezamu. Dodaj olej i jeszcze przez chwilę kontynuuj smażenie.

7

Zmniejsz temperaturę, uzupełnij olej i dodaj sos sojowy. Posyp danie kolendrą i zdejmij patelnię z palnika.

8

Posiekaj warzywa.

9

Ułóż składniki w miseczkach i udekoruj sosem, plasterkami limonki i kolendrą.

Powrót do wszystkich przepisów