Naleśniki z dyni

PRZEPIS NA HALLOWEENOWY SMAK JESIENI. WYKORZYSTAJ DYNIĘ, BY PRZYGOTOWAĆ STRASZNIE DOBRE NALEŚNICZKI. SPRÓBUJ, JEŚLI MASZ ODWAGĘ!

Czas przygotowania 5/60 minut
Czas gotowania 15 minut

Liczba porcji: 5-6 (10-12 naleśników)

Składniki

120 g mąki pszennej pełnoziarnistej

2 łyżki proszku do pieczenia

1/4 łyżki sody oczyszczonej

1 łyżka cynamonu

1 łyżka mielonego imbiru

1/2 łyżki soli

250 ml mleka

1 jajko

100 g purée z dyni

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

PRZYGOTOWANIA

1

Najpierw przygotuj purée z dyni lub użyj gotowego, z puszki. Przekrój małą dynię na pół, łyżką pozbądź się nasion i błonek. Pokrój dynię na równe kawałki i gotuj na parze przez 10-15 minut lub do momentu, aż dynia zmięknie, a na koniec zblenduj ją na gładką masę.

2

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.

3

W osobnej misce wymieszaj mleko, pure dyniowe, jajko, syrop klonowy i olej rzepakowy.

4

Przelej mieszaninę ciekłych składników do suchych.

Gotowanie

5

Podgrzej lekko naoliwioną patelnię na średnim ogniu.

6

Przelewaj masę na patelnię, w ilości około 1/4 szklanki na każdy naleśnik. Podsmażaj przez około 2 minuty na każdej stronie. Podawaj z syropem klonowym.

Powrót do wszystkich przepisów