Łosoś w cytrynowej panierce

Połączenie łososia z cytryną nadaje daniu wyjątkowy smak.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 50 minut

Liczba porcji: 4

Składniki

500 g młodych ziemniaków

BENECOL® Z OLIWĄ Z OLIWEK

Panierka:

30 g świeżej bułki tartej

30 g płatków owsianych

10 g anchois, odsączonych i posiekanych

15 g kaparów, odsączonych i posiekanych

1 drobno starta skórka z cytryny

2 łyżki posiekanego szczypiorku

25 g orzechów pini

30 g PRODUKTU BENECOL® Z OLIWĄ Z OLIWEK

130 g kawałków fileta z łososia

gotowane na parze szparagi lub fasolka

kawałki cytryny

Sposób przygotowania:

PRZYGOTOWANIA

1

Rozgrzej piekarnik do 200°C lub 180°C z termoobiegiem. Umieść ziemniaki na blasze do pieczenia i posmaruj Benecolem z oliwą z oliwek. Piecz przez 30 minut, od czasu do czasu potrząsając.

2

Wymieszaj bułkę tartą, płatki owsiane, anchois, kapary, skórkę z cytryny, szczypiorek i orzeszki piniowe. Dodaj łyżkę Benecolu z oliwą z oliwek i wymieszaj na szorstką pastę. Połóż kawałki łososia na blasze do pieczenia i posyp bułką tartą. Piecz przez 15-20 minut.

3

Łososia podawaj z ziemniakami, szparagami lub fasolką i kawałkami cytryny.

Powrót do wszystkich przepisów