Kurczak z pesto

Czas przygotowania Not applicable
Czas gotowania 20 minut

Liczba porcji: 2

Składniki

125 g liści bazylii

25 g orzechów pini

15 g sera parmezan pokruszonego na kawałki

1 ząbek czosnku

40 g (do pesto)PRODUKTU BENECOL® O SMAKU MASŁA

15 g (do kurczaka)PRODUKTU BENECOL® O SMAKU MASŁA

2 x 150 g świeżych piersi z kurczaka

160 g dowolnego makaronu

ugotowane na parze brokuły i fasolka do podania

Sposób przygotowania:

PRZYGOTOWANIA

1

Aby przygotować pesto, umieść bazylię w małym robocie kuchennym lub blenderze i miksuj, aż zostanie z grubsza posiekana. Dodaj orzeszki piniowe, ser i czosnek i ponownie zmiksuj. Dodaj Benecol z oliwą z oliwek i zmiksuj ostatni raz, na pastę. Odstaw na bok.

Gotowanie

2

Rozgrzej piekarnik do 200°C lub do 180°C z termoobiegiem. Roztop na patelni 15 g Benecolu z oliwą z oliwek i podgrzej. Następnie ułóż na patelni piersi z kurczaka i przez 10 minut, obracając często, by zarumienić równo z obu stron. Przełóż na koniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i trzymaj w piekarniku przez około 10 minut.

3

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i dobrze odcedź. Wymieszaj z pesto, przykryj patelnię pokrywką i odstaw na minutę lub dwie. Podawaj kurczaka i makaron z warzywami.

Powrót do wszystkich przepisów