Kruche ciasteczka

Sposób na uszczęśliwienie domowników. Jedna porcja zawiera 0,8g dziennego zapotrzebowania na 1,5-3 g stanoli roślinnych.

Czas przygotowania 35 MINUT
Czas gotowania 20 MINUT

Liczba porcji: 15

Składniki

175 g PRODUKTU BENECOL® O SMAKU MASŁAlub BENECOL® Z OLIWĄ Z OLIWEK

75 g drobnego cukru trzcinowego

175 g mąki

75 g mąki ryżowej

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Gotowanie

1.

Rozgrzej piekarnik do 170°C lub 180°C z termoobiegiem i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

2.

Ubij Benecol z cukrem, aż uzyskasz jasną i puszystą masę.

3.

Wymieszaj mąkę, ryż i ekstrakt waniliowy drewnianą łyżką, aż konsystencja będzie podobna do bułki tartej.

4.

Zbierz ciasto i delikatnie wyrób, formując kulkę. Następnie schładzaj przez 30 minut zawinięte w folię spożywczą.

5.

Rozwałkuj ciasto na lekko obsypanej mąką powierzchni do grubości 1 cm. Posyp niewielką ilością cukru i delikatnie dociśnij do powierzchni. Wykrój ciastka o średnicy 7,5 cm.

6.

Piecz przez 15-20 minut, aż ciasteczka się zarumienią na złoty brąz. Przenieś wypieki na chłodną tacę. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniczku.

Powrót do wszystkich przepisów