Gulasz irlandzki

Rozgrzewające danie na chłodne wieczory, które zapewni Ci zdrowie i energię przez całą zimę.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 150 minut

Liczba porcji: 4

Składniki

50 g PRODUKTU BENECOL® Z OLIWĄ Z OLIWEK

400 g steka jagnięcego

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

200 g grubo pokrojonej marchewki

2 cebule w plastrach

400 g ziemniaków cienko pokrojonych

odrobina sosu Worcestershire

300 g obranych i pokrojonych cienko ziemniaków

2 gałązki tymianku

500 ml bulionu drobiowego

ugotowane na parze brokuły

Sposób przygotowania:

PRZYGOTOWANIA

1

Rozgrzej piekarnik do 170°C lub 150°C z termoobiegiem. Rozpuść Benecol z oliwą z oliwek na dużej patelni i podgrzej. Połóż na patelni stek z jagnięciny i smaż przez 2-3 minuty, obracając regularnie, aż równomiernie się zarumieni. Zdejmij z ognia.

2

Odłóż około połowę pokrojonych ziemniaków na później – będą potrzebne do utworzenia warstwy na wierzchu. Drugą połowę wymieszaj z cebulą, marchewką i ziołami w dużym naczyniu żaroodpornym z pokrywką, przyprawiając czarnym pieprzem. Dołóż mięso i pozostałe ziemniaki w plastrach. Zalej bulionem i pozostałym na patelni Benecolem z oliwą z oliwek, przykryj i umieścić w piekarniku na 2 godziny.

3

Zdejmij pokrywkę z naczynia żaroodpornego i zwiększ temperaturę piekarnika do 200°C lub 180°C z termoobiegiem i piecz przez 30 minut, aż wierzch przybierze apetyczną, brązową barwę. Podawaj z zielonymi warzywami ugotowanymi na parze.

Powrót do wszystkich przepisów