Dorsz po azjatycku z warzywami

Filety z dorsza z brokułami, groszkiem i kapustą chińską.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut

Liczba porcji: 2

Składniki

1 mała czerwona papryczka chili

250 g brokułów lub szparagów

200 g kapusty chińskiej przekrojonej na pół

100 g groszku cukrowego/śnieżnego

2 x 150 g filety z dorsza

2 łyżki sosu sojowego tamari

2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego

1 cm świeżo startego imbiru

2 łyżki miodu

1 łyżeczka kolendry

1 mała cytryna

Sposób przygotowania:

Gotowanie

1.

Posiekaj papryczkę. Brokuły, kapustę chińską i groszek rozłóż na dwa duże arkusze papieru do pieczenia. Połóż kawałki ryby na warzywach.

2.

Wymieszaj tamari, olej, starty imbir, miód, posiekaną kolendrę i posiekane chili w małej misce. Skrop mieszanką filety rybne. Połącz ze sobą krawędzie papieru do pieczenia i zawiń kilka razy końcówki, by uszczelnić opakowanie.

3.

Włóż paczuszki do piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Poczekaj aż przestygną i odwiń pergamin. Oprósz posiekanym chili i kolendrą. Podawaj z kawałkami cytryny.

Powrót do wszystkich przepisów