Bakłażany faszerowane

Bakłażany zawijane z plasterkami pomidorów i topionym serem!

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki

Bakłażany:

25 g PRODUKTU BENECOL® Z OLIWĄ Z OLIWEK

1 duży bakłażan pokrojony w cienkie podłużne paski

Farsz:

25 g BENECOL® O SMAKU MASŁA

1 mała cebula, posiekana

75 g bułki tartej

25 g orzechów pini

6 liści szałwii, posiekanych

Drobno starta skórka i sok z cytryny

3 gałązki średniej wielkości pomidorów, cienko krojonych

15 g sera parmezan, drobno startego

Sposób przygotowania:

Gotowanie

1

Rozgrzej piekarnik do 200°C lub 180°C z termoobiegiem. Posmaruj roztopionym Benecolem z oliwą z oliwek plastry bakłażana po obu stronach. Rozgrzej blachę lub patelnię i ułóż na niej plastry (możesz to zrobić partiami). Smaż przez 1-2 minuty, obracając w tym czasie jednokrotnie, aż bakłażan stanie się złoty i miękki. Wyjmij z patelni i odstaw na czas przygotowywania farszu.

2

Roztop Benecol o smaku masła na małej patelni i dodaj cebulę. Podsmażaj przez 5 minut, aż się zeszkli. Zdejmij
z ognia i wymieszaj pozostałe składniki (z wyjątkiem pomidorów i parmezanu) z odrobiną soli i pieprzu.

3

Rozłóż farsz na plastrach bakłażana, zwiń w roladki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów i obsyp serem. Piecz przez 15 minut, aż roladki się zezłocą, a nadzienie będzie gorące. Podawaj z sałatką lub warzywami.

Powrót do wszystkich przepisów