Składnik aktywny: stanole roślinne

Stanole roślinne to unikalny składnik, opatentowany przez fińską firmę Raisio i zawarty tylko
w produktach marki Benecol®
. W innych dostępnych na rynku produktach o działaniu obniżającym cholesterol można znaleźć sterole roślinne, które różnią się od stanoli roślinnych budową chemiczną. Estry stanoli są nasyconą formą steroli roślinnych, co oznacza, że nie mają podwójnego wiązania w strukturze molekularnej pierścienia.

Stanole roślinne mają budowę zbliżoną do budowy cząsteczek cholesterolu, z niewielkimi różnicami w strukturze cząsteczkowej. Ta niewielka różnica w strukturze to jednak duża różnica w funkcji spełnianej w organizmie.  Stanole roślinne hamują wchłanianie cholesterolu
z przewodu pokarmowego do krwiobiegu i zwiększają wydalanie go z organizmu,
 dzięki czemu skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Estry stanoli występują naturalnie
w owocach, orzechach, nasionach,  zbożach i olejach roślinnych, niestety w niewielkich ilościach. Osoby odżywiające się w typowy dla wysokorozwiniętych państw zachodnich sposób dostarczają w diecie średnio 20 – 50 mg stanoli na dzień. W tak niskich dawkach wpływ stanoli na obniżenie wchłaniania  cholesterolu LDL nie jest wystarczający. Dlatego stanole roślinne zostały dodane do produktów Benecol® w skoncentrowanej dawce aby umożliwić konsumentom przyjęcie w łatwy sposób efektywnej dziennej ilości 2,0 gramów stanoli roślinnych. Zalecana dzienna porcja to 30 gramów margaryny Benecol®, czyli ilość wystarczająca do posmarowania 3-4 kromek pieczywa.