Efektywność stanoli roślinnych

W badaniach udokumentowano ścisły związek pomiędzy podwyższonym stężeniem cholesterolu w surowicy krwi, przede wszystkim cholesterolu LDL, a zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej serca. Ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej można zmniejszyć stosując
w codziennej diecie stanole roślinne.

Wpływ tych składników na obniżenie stężenia cholesterolu jest zauważalny już
po 2-3 tygodniach regularnego stosowania. Na podstawie badań ustalono, że codzienne spożycie 2-3 g stanoli roślinnych w postaci estrów obniża stężenie cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL średnio o 10%. Wykazano, że przyjmowanie zalecanej dziennej dawki stanoli roślinnych w jednej porcji jest równie skuteczne, co rozłożenie jej na dwa czy trzy posiłki, co oznacza, że aby skutecznie redukować stężenie cholesterolu LDL, nie trzeba spożywać stanoli roślinnych
z każdym posiłkiem.

Stanole roślinne obniżają poziom cholesterolu, nie wymagając przy tym zmiany diety i wówczas efekt ten wynosi około 10% w stosunku do cholesterolu LDL. Osoby odżywiające
się nieprawidłowo, których jadłospis obfituje w tłuste potrawy, zwłaszcza zawierające dużo tłuszczów nasyconych, wyrobów cukierniczych, słodyczy, a spożywające za mało warzyw, owoców, produktów z pełnego ziarna (pieczywa, kasz, płatków), ryb i chudych produktów pochodzących z mleka i jego przetworów, powinny zmienić dietę, aby móc zwiększyć efektywność stanoli roślinnych. Jeżeli do prawidłowo skomponowanej codziennej diety dodamy stanole roślinne w dawce 2 gramów dziennie, możliwe jest obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL nawet o około 20%, a więc wpływ stanoli na organizm jest wówczas dwukrotnie silniejszy.

Działanie stanoli roślinnych utrzymuje się przez cały czas ich stosowania. Aby uzyskać efekt obniżenia cholesterolu należy codziennie spożywać zalecaną dzienną dawkę stanoli roślinnych, czyli 2,0 gramy. Taka ilość zawarta jest w 30 gramach margaryny Benecol® (czyli 3-4 kromkach pieczywa).

Stanole roślinne zawarte w produktach Benecol®są składnikiem opatentowanym i nie
są dostępne na rynku z żadnym innym produktem obniżającym cholesterol.

Efektywność i bezpieczeństwo stosowania stanoli roślinnych zostało potwierdzone w ponad
80 badaniach klinicznych. Efekt obniżenia stężenia cholesterolu udowodniono między innymi
dla następujących grup konsumentów:

  • zdrowych osób z prawidłowym lub lekko podwyższonym poziomem cholesterolu
  • kobiet, mężczyzn i dzieci w różnym wieku
  • pacjentów z chorobą wieńcową
  • pacjentów z cukrzycą typu 1 lub 2 oraz u osób z zespołem metabolicznym
  • osób stosujących tradycyjną zachodnią dietę
  • osób stosujących dietę obniżającą cholesterol
  • osób przyjmujących statyny.